Certifikát originální produkt ŠUMAVA
Detailní popis produktu
Květový med, luční nektarový
Květový med z Českého lesa je kvalitní, lahodný med oceněný certifikátem originální produkt ŠUMAVA. Naše včelky sbírají nektar z květin a bylin v chráněné krajinné oblasti Český les, zejména z divokých luk a pastvin. Díky čisté přírodě, z které pochází, není tento med nijak zatížen prostředky, kterými se ošetřují hospodářské rostliny.
Květový (nektarový) – přírodní koncentrát z květů rostlin. Je výrobně stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy, a proto vhodný zejména pro děti a starší lidi. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. Někdy je také nazýván jako luční. Tento med je rostlinného původu, je v něm větší podíl fruktózy a je pro lidské tělo stravitelnější než medovicový med. Tyto medy mají také více vitamínů, protože obsahují pylová zrna. Barvu mají světle žlutou i zlatavě hnědou či téměř čirou. Květové medy rychleji krystalizuje díky velkému množství pylových zrn.
Proč květový med krystalizuje?
Květový med v tekuté formě je velmi oblíbený a vysoce žádaný, bohužel však rychle mění svou konzistenci, krystalizuje. Jeho zevním projevem je změna skupenství medu z tekutého na pevné, krystalizuje. Za jak dlouho nám med ve sklenici zkrystalizuje, to záleží na vzájemném poměru dvou hlavních jednoduchých cukrů obsažených v medu.
Med je zjednodušeně řečeno živá potravina. Je to směs harmonicky vyvážených různorodých látek, které se stále proměňují a navzájem na sebe reagují, a to hned při prvním kontaktu včely s medovicí či nektarem. Tento proces lze označit jako zrání medu. Zrání medu probíhá nepřetržitě během jeho uložení v plástech a pokračuje po medobraní, i ve sklenici. Med květový (nektarový) obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Díky malým krystalkům glukózy a velkému množství pylových zrn květové medy krystalizují poměrně rychle. Často už za několik týdnů po vytočení. Nezávisle na původu by měl každý med zhruba do roku zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, mohl být proces zrání medu nějak (např. přehřátím) zastavený a kvalita medu proto utrpěla. Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách.
Skladování
Uchovejte v uzavřených nádobách, v chladu, temnu a suchu (nejlépe při teplotě 15–20 °C). Medu neprospívá ani kolísání teplot a dlouhodobé působení světla. Krystalizace je přirozenou vlastností medu a známkou kvality. Do tekutého stavu ho opět přivedete pomalým zahříváním, doporučujeme ve vodní lázni maximálně do 45°C. Krystalizace není na závadu a není důvodem pro reklamaci.
Země původu: ČR, oblast chráněná krajinná oblast Český les
Množství a minimální trvanlivost uvádíme na etiketě. Etiketa může mít jiný design.
FOTO JE NAŠE VLASTNÍ, PŘESTO ILUSTRAČNÍ
Doplňkové parametry
Kategorie: | Med, propolis a pyl |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.