fbpx

Včelí pyl včelí chléb

Včelí pyl je základní potravina pro včely, nazývá se také včelím chlébem. Pyl obsahuje vysoké množství esenciálních živin, je plný vitamínů, enzymů, antioxidantů i minerálů. Najdeme v něm 27 prvků (např. draslík, fosfor, zinek, hořčík, křemík, mangan, vápník, železo). Včely sbírají pyl na květinách a bylinách. Barva pylu je různá, bílá, žlutá, oranžová, červená, zelená, hnědá i černá, záleží na tom, kde pyl včely sbírají. Včely pyl stlačí do kuliček, které ukládají do pláství. Včelí pyl je všelék, zpomaluje stárnutí, zlepšuje fyzickou výkonnost, snižuje cholesterol a krevní tlak, posiluje obranyschopnost, dokonce pomáhá s hubnutím, má antibakteriální účinky a pomáhá s harmonizací mužských pohlavních orgánů. Při pravidelném užívání malých dávek tlumí i alergické reakce. Toto samozřejmě nejsou všechny skvělé účinky. Pro své různorodé složení je ale velmi problematický pro lékařství, přestože je tak výjimečný.

Rozlišujeme pyl rouskový a pyl perga. Rouskový pyl se sbírá za pomocí chytačů umístěných na česnu. Při vstupu do česna včely prolézají chytačem. Ze zadních nožiček včel v podobě rousků chytač zachytí malé množství pylu, cca 10 % ze snůšky.


včelí pyl Perga z Českého lesa

pyl Perga

Včelí pyl perga

Pyl perga je naopak pyl sebraný přímo z pláství. Je již včelami přepracován a vystaven přirozenému kvašení bez vnějšího zásahu. Pro organismus je mnohem stravitelnější a účinnější než pyl rouskový a je zde i mnohem menší pravděpodobnost, že vyvolá alergickou reakci. Pyl perga se užívá přímo. Doporučujeme 1 – 2 kávové lžičky denně. Při vážném onemocnění a těhotenství je však třeba nejprve konzultace s lékařem.

Včelí pyl rouskový

Rouskový pyl je třeba před užitím nejprve nechat alespoň trochu nakvasit, aby byl lépe stravitelnější. Nejlépe je ho rozmíchat s medem a vodou a nechat cca 3 dny bez uzavření kvasit při běžné teplotě. Užívají se 1 – 2 kávové lžičky denně.