Včelí pyl

Včelí pyl je základní potravina pro včely, nazývá se také včelím chlébem. Je to ideální produkt s velmi cennými složkami. Obsahuje vysoké množství esenciálních živin, je plný vitamínů, enzymů, antioxidantů i minerálů. Obsahuje 27 prvků (např. draslík, fosfor, zinek, hořčík, křemík, mangan, vápník, železo). Včely sbírají pyl na květinách a bylinách. Barva pylu je různá, bílá, žlutá, oranžová, červená, zelená, hnědá i černá. Záleží na tom, kde pyl včely sbírají.  Pyl stlačí do kuliček, které ukládají do pláství, ze kterých je pak snadné jednotlivé kuličky odebrat. Včelí pyl je považován za všelék, zpomaluje stárnutí, zlepšuje fyzickou výkonnost, snižuje cholesterol a krevní tlak, posiluje obranyschopnost, dokonce pomáhá s hubnutím, má antibakteriální účinky a pomáhá s harmonizací mužských pohlavních orgánů. Při pravidelném užívání malých dávek tlumí i alergické reakce. Toto samozřejmě nejsou všechny skvělé účinky. Pro své různorodé složení je ale velmi problematické pyl využívat v lékařství, přestože je tak výjimečný.

pyl perga

Nejprve je nutné rozlišit pyl rouskový a pyl perga. Rouskový pyl se sbírá za pomocí chytačů, které jsou umístěny na česnu. Při vstupu do česna musí včely projít chytačem, který ze zadních nožiček včel v podobě rousků zachytí malé množství pylu, cca 10 % ze snůšky.

Pyl perga

Pyl perga je naopak pyl sebraný přímo z pláství. Je již včelami přepracován a vystaven přirozenému kvašení bez vnějšího zásahu. Pro organismus je mnohem stravitelnější a účinnější než pyl rouskový a je zde i mnohem menší pravděpodobnost, že vyvolá alergickou reakci. Pyl perga je možné užívat přímo. Doporučujeme 1 – 2 kávové lžičky denně. Při vážném onemocnění a těhotenství je však třeba nejprve konzultace s lékařem.

rouskový pyl

Rouskový pyl

Rouskový pyl je třeba před užitím nejprve nechat alespoň trochu nakvasit, aby byl lépe stravitelnější. Nejlépe je ho rozmíchat s medem a vodou a nechat cca 3 dny bez uzavření kvasit při běžné teplotě. Užívají se 1 – 2 kávové lžičky denně.

Včelařství Thomayer pro Vás připravuje produkty s včelím pylem.