medMed

Je zdrojem energie pro činnost včelstva, je částí včelí potravy. Za rok průměrné včelstvo vyprodukuje cca 150 kg, většinu však spotřebuje. Sladina, kterou včela přinese do úlu, je předána další včele, ta jí spolkne a vyvrhne a předá dál. Každá včela přidá vlastní enzymy a aminokyseliny a zároveň odpaří vodu. Nakonec zralý med v buňce zavíčkují. Zavíčkovaný med má zhruba 18 % obsahu vody. Jde tedy o invertní roztok nižších cukrů s výměšky vnitřních včelích žláz.  Je to sladká, lepkavá tekutina z nektarů květin nebo medovice, která je zpracovaná včelami. Kromě jednoduchých cukrů jsou v něm i bílkoviny, minerály, vitamíny a další látky. Med je skvělý koktejl zdraví prospěšných látek. Patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům. Než lidé začali vyrábět chemická antibiotika, byl med součástí každé domácí lékárny. Dodnes se podomácku používá při léčení dýchacích problémů. Celkově med posiluje imunitní systém a zlepšuje funkci vnitřních orgánů, je protizánětlivý, hydratuje a vyživuje kůži a regeneruje atd. Med je považován za elixír mládí a dlouhověkosti.

Včely však nedokáží sbírat jednodruhový nektar, pokud k tomu nemají zvlášť vytvořené podmínky. Včely nektar sbírají v rozsahu cca 3 km. Žádný včelař u nás nemůže se 100% jistotou říci, že jeho včely posbíraly nektar pouze z jednoho druhu rostlin, což by znamenalo, že v rozsahu 3 km nekvete nic jiného (ani plevel). Jediný jednodruhový med je medovicový, který je však živočišného původu (výměšky z mšic).

novinky

Druhy medů

Podle barvy kvalitu medu nepoznáte, barva se liší podle toho, co včely sbírají. Kvalitní med by měl být hustý (vzduchová bublina stoupá pomalu (pozor ale – akátový je však docela řídký).

Květové medy

Květový (nektarový) – přírodní koncentrát z květů rostlin. Je výrobně stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy, a proto vhodný zejména pro děti a starší lidi. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky.

Květový (pastovaný) – přírodní květový, speciálně upravený do krémovité až pastové konzistence řízenou krystalizací. Zachovává si všechny chuťové i kvalitativní vlastnosti medu květového. Má světle bělavou až nažloutlou barvu, snadno se roztírá ale neteče. Jakmile začne květový med krystalizovat, tak jej včelař několikrát denně zamíchá (cca 3 dny). Nic se nezahřívá, nic se nepřidává. Takto mechanicky zpracovaný med neobsahuje žádné konzervační látky, ani zahušťovadla apod.

Medovicové medy

Medovicový, známý také jako lesní (nesprávné označení) – je zlatavě tmavší barvy (což způsobují rostlinná barviva, která jsou obsažena v míze dřevin). Vzniká činností včel za spolupůsobením mšic a dalšího hmyzu ze šťáv převážně lesních stromů a keřů. Pochází většinou z tzv. medovice – což jsou výměšky mšic, které včely na listech a jehličí stromů sbírají. Obsahuje složitější cukry a zejména více minerálů, proto je vhodný pro sportovce a těžce pracující. Je vzácnější, protože jeho výskyt v roce závisí nejen na lokalitě, ale i na vývoji počasí.

Smíšený – je směsí medovicového a květového, zejména z rostlin kvetoucích v pozdním létě. Smíšené medy mají velmi rozdílné vlastnosti závislé většinou na větším množství druhů rostlin, z nichž donášejí včelstva nektar. Chuť i celkový vzhled jsou tak silně proměnlivé v závislosti na stanovišti a druhu navštěvovaných rostlin. Jedná se o velmi kvalitní medy.

Chcete výborný med? Podívejte se do našeho eshopu.